Voorjaar 2011

Van 6 tot en met 12 maart 2011 zullen wij weer actief zijn in Gobabis.

 

Gobabis District Hospital

 

Omdat er van de zes, door ons eerder opgeleide train de trainers er nog maar drie overgebleven zijn

( twee overgeplaatst en één overleden), gaan we drie nieuwe trainers  opleiden.

 Deze nieuwe trainers hebben in het najaar van 2010 reeds de training gevolgd die  gegeven is aan de “oude”trainers.

De ervaring leert ons dat het een  intensief leerprogramma is. Naast het aanleren van de theorie en de praktijk, zal er ook veel aandacht besteed moeten worden aan didactiek. Gezien het enthousiasme waarmee de drie nieuwe verpleegkundigen  vorig jaar deelnamen aan de lessen hebben wij er alle vertouwen in dat het goed zal komen.
 
 
 

Op verzoek van Dr. Jobarteh, hoofd medische staf, gaan we een AED/ Defibrillatie cursus verzorgen voor de medische staf van het Gobabis District Hospital. In het ziekenhuis sterven jaarlijks een aantal mensen aan de gevolgen van een hartritme stoornis. Men beschikt wel over de juiste apparatuur om deze problemen te verhelpen maar weet niet  hoe hier  mee om te gaan.  In deze cursus zal naast het gebruik van de defibrillator ook aandacht besteed worden aan de reanimatie technieken volgens de laatste richtlijnen.

 

EHBO project weeskinderen

 

Gobabis telt ruim zeshonderd wees- en kansarme kinderen die opgevangen worden in acht verschillende projecten. Deze projecten worden voornamelijk geleid door vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn niet getraind om eerste hulp te kunnen bieden. De problemen waar ze tegen aan lopen zijn divers en lopen uiteen van bloedneuzen tot gebroken ledematen, maar ook uitdroging is een groot probleem. Doordat er veel mensen in Namibië besmet zijn met HIV/AIDS is er angst om anderen te helpen, goede voorlichting hierover is dus ook noodzakelijk.

In 2010 zijn de voorbereidingen voor dit project getroffen, door onder andere een inventarisatie te maken van de problematiek,  de behoefte van de vrijwilligers en het creëren van de noodzakelijke randvoorwaarden.

Aan de hand hiervan biedt  HELP Gobabis een opmaat gemaakt lesprogramma aan. Daarnaast zijn er in Namibië eerste hulp koffers aangeschaft, zodat er naast kennis ook verband middelen e.d. aanwezig zijn.
 
 

In samenwerking met de Gobabis  Social Development Trust wordt de cursus uitgevoerd. Zo is de Trust verantwoordelijk gemaakt voor de randvoorwaarden ( vrijwilligers uitnodigen, zorg dragen  voor les ruimte etc) terwijl HELP Gobabis zorg draagt voor het lesmateriaal, EHBO koffers en de lessen.

 

Sponsors

 

Dankzij onze sponsors, bedrijven en particulieren, hebben wij veel materiaal kunnen aanschaffen of gekregen voor de verschillende projecten.

 

·         EHBO koffers . Deze zijn aangeschaft in Namibië. .

·         EHBO boekjes kunnen ontwikkelen, drukken en inbinden

·         Uitzuigunits

·         Multifunctionele kabel voor defibrillator

·         Divers lesmateriaal ( reanimatiepoppen, oefenmateriaal etc)

·         Pads voor gebruik AED

·         Oorthermometers

·         Bloeddrukmeters

·         Veiligheidsbrillen

 

Wij willen dan ook graag iedereen bedanken die ons heeft gesponsord.

Het is fijn om te weten dat er zo veel mensen/instanties  vertrouwen hebben in onze projecten en dit ook daadwerkelijk willen ondersteunen  

 

Via de weblog op deze site zullen we u, tijdens ons verblijf in Gobabis, informeren over de vorderingen.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Bowe Bottinga & Jillard Faber

 

 

 

 

Health & Emergency care Learning Program

Made with by BO. Be Original