Home  /  Nieuws  /  Namibië 2021

Namibië 2021

Nadat we over de teleurstelling heen waren dat we vorig jaar moesten beslissen om niet naar Namibië te gaan om les te geven in verband met de wereldwijde Coronapandemie, gingen we met goed moed plannen maken voor 2021.

De reis werd geboekt, afspraken gemaakt met de drie ziekenhuizen ( Gobabis, Otjiwarongo en Swakopmund), trainingsmateriaal aangeschaft, lessen inhoudelijk bijgeschaafd etc. 

Met de ziekenhuizen hebben we de afspraak gemaakt dat we alleen verpleegkundigen lesgeven die volledig gevaccineerd zijn tegen het Covid-19 virus. Terwijl in Nederland de besmettingen opliepen was de trend in Namibië dalende, dus een goed teken voor ons. Alle seinen kwamen bijna op groen te staan………… echter vlak voor ons vertrek liepen ook de besmettingen in Namibië weer wat op, nog niet verontrustend maar het bracht ons wel aan het twijfelen. Enkele collega’s van ons hadden hier in Nederland ondanks dat ze volledig gevaccineerd waren toch Corona gekregen, en hoe gaat het dan in Namibië.

De verpleegkundigen waar we les aan zouden geven waren dan wel gevaccineerd maar de vaccinatiegraad in Namibië was nog wel heel erg laag een kleine 10%. Dit betekent dat de verpleegkundigen nog heel veel besmette patiënten zien. 

We hebben toen overwogen om onze lessen zo aan te passen dat fysiek contact zoveel mogelijk vermeden zou worden, maar juiste het vele oefen met fysiek contact is de kracht van onze training. 30 % theorie en 70 % praktijk. We hebben toen in overleg met de artsen in Namibië toch moeten constateren dat lesgeven op deze manier niet mogelijk was. 

Dat was uiteraard niet alleen voor ons een teleurstelling maar ook voor de ziekenhuizen in Namibië, ondanks dat ze nu wel weer de beschikking hadden over extra personeel.

Omdat we alle tickets etc. al geboekt hadden en annuleren op zijn korte termijn niet mogelijk was, zonder financieel verlies te lijden, hebben we besloten om wel naar Namibië te gaan. 

We hadden voor het ziekenhuis in Otjiwarongo namelijk spoedtassen geregeld, de oude waren helemaal versleten en we hadden nog meer materiaal verzameld zoals persoonlijk beschermingsmiddelen voor het personeel in de ziekenhuizen. 

 

Daarnaast hebben we voor het eerst het ziekenhuis in Swakopmund bezocht. Hier werkt sinds vorige jaar Dr. Kabongo waar we al jaren mee samenwerken.

In alle drie ziekenhuizen hebben we met verschillende mensen gesproken en afspraken gemaakt, zodat we in 2022 direct kunnen beginnen met de lessen. 


Health & Emergency care Learning Program